OVER FRANCA


Perfection is achieved, not when there is nothing more to add, but when there is nothing left to take away."

Antoine de Saint-Exupéry,  Airman's Odyssey Franca de Jonge ('75), interieurarchitect & stylist. Getrouwd met Martijn en moeder van twee zonen( 2003 en 2005).

Je bent interieurarchitect en je houd van Scandinavisch design hoe is dat gekomen?
Mijn eerste ‘interieurherinnering’ heeft met mijn ouderlijk huis te maken. Mijn ouders hielden van Deens design. Zo hadden we eetkamerstoelen en een tafel van Hans Wegner. Als jong meisje vond ik ze erg mooi, alleen realiseerde ik me niet dat we een design tafel en stoelen hadden. Pas later ben ik de schoonheid van het Scandinavische design gaan waarderen.

Je start met een quote van Antoine de Saint-Exupéry, waarom juist deze?
In mijn leven ben ik meer dan twintig keer verhuisd, waarbij ik op plekken over de hele wereld heb gewoond. En daardoor veranderde mijn woon en leefomgeving regelmatig. Het voordeel van vaak verhuizen is dat je heel bewust nadenkt over je spullen. Je huis slibt ook niet snel dicht als je telkens je spullen moet inpakken. Ik heb geleerd om met weinig middelen me toch thuis te voelen. Als je basis klopt heb je weinig nodig om van een huis een thuis te maken.

Heb je altijd al belangstelling gehad voor wonen?
Mijn zoektocht naar een 'thuisgevoel' heeft ook als een rode draad door mijn studie architectonische vormgeving aan de KABK gelopen. Sinds mijn afstudeerproject in 1998 ben ik gefascineerd door de verschillen en overeenkomsten tussen wonen in de stad en wonen in de natuur. Voor mijn afstudeerproject heb ik twee woningen ontworpen: Een in de stad, de andere in de natuur.

Deze woningen weerspiegelen mijn zoektocht naar ruimtes waar we ons kunnen opladen, ruimtes die ons een behaaglijk gevoel geven. Mijn persoonlijke behoeften waren voor de twee situaties uiteenlopend.In de hectiek van de stad heb ik er behoefte aan een plek voor mezelf, afgesloten van mijn omgeving. Een plek waar ik alleen kan zijn zodat ik tot rust kan komen. In de natuur voel ik veel meer de behoefte om me te verbinden met mijn omgeving. De natuur naar binnen te halen en me meer open te stellen. Na mijn studie heb ik met een stipendium in Zwitserland gewoond en bij bij diverse architecten bureaus gewerkt. Na de geboorte van onze zoon Jouke zijn we al snel in Zeist gaan wonen. Ik hou van de natuur, de bossen, stuifheuvels en heidevelden hier in de omgeving! Hier heb ik de overstap gemaakt van architectuur naar interieur.

Wat is er zo leuk aan je werk?
Voor mijn werk als interieurarchitect kom ik bij veel verschillende mensen thuis. Ik denk dat een van mijn beste eigenschappen is, dat ik me goed kan inleven in de wensen van mijn opdrachtgevers en hun behoeftes. Om naderhand te horen dat mensen weer blij zijn met hun huis geeft mij veel voldoening.Ik ben niet iemand die bij iedereen hetzelfde kunstje uithaalt. Ik kijk naar wat de bewoners nodig hebben en wat past bij hun huis. Wel werk ik graag met de wat koelere kleuren, grijzen en naturellen. In mijn eigen huis probeer ik van alles uit, ik kan daar ontdekken wat werkt.

Kun je wat over je huis vertellen?
In 2012 kochten Martijn en ik ons eerste koophuis. Na jaren met z’n viertjes op 60 vierkante meter gewoond te hebben, was dat een enorme stap! Eindelijk een eigen tuin en veel meer ruimte. We hebben de eerste maanden enorm geklust. De hele zolderverdieping is anders ingericht met een werkplek voor Martijn en een grote inbouwkast op onze slaapkamer. Al het laminaat op de zolder en eerste verdieping hebben we vervangen voor grenen vloeren. En we hebben heel veel wit geschilderd. De vorige bewoners hielden erg van een mediterrane look, met veel geel, rood en oranje tinten. Onze woonstijl is rustiger met groentinten, licht hout en vooral veel wit en wat zwarte accenten. Ik hou van no-nonsens zonder al te veel opsmuk, maar het moet wel een huis met een ziel zijn.

Op welke plek in je huis ben je het liefst en waarom?
Het liefst begin ik ‘s ochtends in onze achtertuin, op de veranda. Dat is echt een heerlijk plekje om de dag te beginnen. Het tuinhuis was de doorslaggevende reden om dit huis te kopen! Mijn werkplek vind ik ook heel erg fijn, met uitzicht op onze tuin en veel natuurlijk licht.

Wat is de laatste grote verandering die je in je interieur hebt aangebracht?
De laatste kleine verandering was het verplaatsen van onze bank. Een simpele ingreep maar, met groot resultaat. En het fijne, het kostte geen cent! Ik moest echt een tijdje in ons huis wonen om te ontdekken waar de meubels het beste staan en waar ik het liefste zit. Een grotere verandering was de verbouwing van de badkamer. Deze hebben we helemaal gestript en opnieuw ingedeeld. Het is een kleine ruimte maar door de deur andersom te zetten en het bad weg te laten, hebben we nu én ruimte voor de wasmachine en droger én we hebben een dubbele wasbak waardoor de ochtendspits veel makkelijker verloopt. Ik heb enorm veel zin om de keuken te gaan aanpakken, die past echt niet meer bij de rest van het huis. Daar zijn we dan ook hard voor aan het sparen. Ik realiseer me vaak genoeg dat een nieuwe keuken ed luxe problemen zijn en dat er belangrijkere dingen zijn dan een mooi huis. Als ik moet kiezen tussen een wereldreis of een verbouwing kies ik voor het eerste!’

Wat was je laatste interieuraankoop en kun je daar wat meer over vertellen?
Door mijn werk zie ik heel veel accessoires en mooie meubels, maar ik probeer echt te downsizen en niet al te veel te kopen. Als ik dan al wat koop is het vaak van een Scandinavisch merk of vind ik het bij de kringloop. Het is juist fijn als je je huis langzaam laat ontstaan. Mijn laatste grotere interieuraankopen waren twee vintage Deense spijlenstoeltjes die ik bij de kringloopwinkel heb gevonden. Voor mijn 40ste verjaardag heb ik een nieuwe salontafel van Muuto en een nieuwe stoel van HAY gekregen. Daar heb ik wel een tijdje over nagedacht!