Reken af met je rommel! 7 handige tips

Heb jij dat ook, zo’n magneetplek in huis?


Laat ik eerst uitleggen wat ik met een magneetplek bedoel. Een magneetplek is een plek waar eerst niets ligt maar wel uitnodigt om er iets neer te leggen dat je ‘even’ kwijt moet. Je hebt bijvoorbeeld een prachtig, net mooi opgeknapt, oud ladekastje in je woonkamer staan. En dan komt de post binnen. Je hebt nu even geen tijd om die te bekijken dus die leg je even op het kastje. Ook de krant die je nog niet helemaal uit hebt en de brief van school vinden er een plekje. Allemaal papieren waar je nog wat mee moet, maar nu even niet. En tja, dan liggen er al wat papieren, dus ….

Goed je begrijpt het al, de spullen trekken elkaar aan. Jammer toch, want je had dat kastje nu juist opgeknapt als blikvanger. De stapel papieren detoneert daar behoorlijk bij. Of heb je misschien een prachtige design schaal die in een mum van tijd vol ligt met elastiekjes, losse sleutels, haarspeldjes en allerlei andere kleine dingen waarvan je even niet weet wat je ermee moet?

Herkenbaar? Spullen en rommeltjes heeft iedereen en is een terugkomend gegeven. De manier waarop je omgaat met de post, alledaagse troepjes enz daar heb je wel invloed op. Heb jij zo’n magneetplek en heb je er genoeg van dat die je zo zorgvuldig gestylde kastje ‘verrommeld’


Pak die plek dan nu aan met deze 7 tips.
 1. Haal alle spullen weg die er niet horen en maak de plek eens schoon.
 2. Zet er nu iets neer waardoor de plek minder uitnodigend wordt om iets snel weg te leggen.
 3. Op het kastje kun je bijvoorbeeld een mooie vaas met bloemen zetten.
 4. Voor de spullen die er lagen moet je natuurlijk wel een andere plek zoeken.
 5. Bekijk alle dingen die op je magneetplek liggen en vraag je af waar je die een logische vaste plek kunt geven. Want zo gaat dat met spullen: wanneer ze geen vaste plek hebben gaan ze zwerven en trekken ze elkaar aan.
 6. Bedenk dat een goede opbergplek voor iets in de buurt is van de plaats waar je het gaat gebruiken. De post kun je in een bakje op je bureau of in je boekenkast leggen, tot het moment dat je er echt iets mee gaat doen. Voor sleutels kun je bijvoorbeeld een mandje in de gang zetten. Geef alle losse speldjes, elastiekjes, etc. een potje of schaaltje op een onopvallende plek.
 7. Neem je voor om die regelmatig kritisch door te lopen en alles wat je niet meer gebruikt of waar je er heel veel van hebt weg te doen.
Tenslotte: het is een illusie om geen rommelplekken in je huis te hebben, maar zorg er in ieder geval voor dat je er grip op hebt en dat ze niet zo in het oog lopen.

Ingrid van Dijk

Als professional organizer zal ik regelmatig op Franca's weblog Villa d’Esta een gastcolumn schrijven waarin ik je handige en bruikbare opruim tips geef.

Met mijn bedrijf Beddingwerk begeleid ik mensen die werk willen maken van opruimen en organiseren van hun werk- en leefomgeving, zodat ze ontspannen kunnen leven en werken. Wil je meer weten over Beddingwerk, kijk dan op www.beddingwerk.nl.

image via Selina Lake
en via vt wonen

Je reactie op dit artikel is heel welkom! Klik hiervoor op "reageren kan je hier"

Reacties

 1. Oh magneetplekken....ik heb ze overal in huis.....;).....
  Thanks voor je handige tips...ga het zeker eens proberen....
  fijne middag

  BeantwoordenVerwijderen
 2. herkenbaar die magneetplekken, eentje van mij was de ruimte onder de vitrinekast boven de dichtkastjes van de vitrinekast - snap je hem nog? Ik heb een grote vitrinekist gekocht en daar mooie dingen in gezet, die pastte precies in die 'loze' ruimte. Alleen nu komen er dingen OP de kist te zitten *bloos*

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

I ♡ comments

Hartelijke groet,
Franca van villa d'Esta