De seizoenswissel: zo hou lucht in je kledingkast en hal!

De bladeren kleuren geel, rood en bruin, de eikels en kastanjes vallen van de bomen…Tijd om eens lekker het bos in te gaan en op zoek te gaan naar paddenstoelen. Met je kinderen op pad is nu heerlijk. Ben je er klaar voor?


Bij mij is het altijd voor even zoeken naar de benodigde spullen: laarzen, warme jassen, en regenkleding …. Waar is alles en past het allemaal nog wel?
Dit geldt natuurlijk voor al je kleding. Neem deze maand dus eens de tijd om van ieder gezinslid de kledingkast kritisch door te lopen en te inventariseren wat er weg kan of tijdelijk  en wat er ontbreekt voor het komende seizoen. Dit kun je als volgt doen:
  1. Bekijk plank voor plank de voorjaars-en zomerkleding en stel je de vraag of het volgend seizoen nog gedragen gaat worden. Als je nu al weet dat het antwoord hierop nee is, leg het dan op de stapel KAN WEG. Bij kinderkleding vraag je je af of het kind het nog zal passen of dat je het kunt doorschuiven naar een ander kind. De kleding die je wilt bewaren voor het volgende jaar leg je op de stapel BEWAREN. Zo maak je twee stapels terwijl je de hele kast doorloopt.
  2. Bedenk wat je met de stapel KAN WEG gaat doen. Soms is het nog geschikt voor een tweede-handswinkel of Het Leger des Heils. Als het echt versleten is kun je het maar beter weggooien. Voor kinderkleding weet je misschien andere gegadigden zoals een nichtje of een vriendin met jongere kinderen.
  3. Zorg dat de kleding die je wilt bewaren schoon is én heel. Misschien moet je nog een extra was- en reparatieronde inbouwen.’t Is handig om dit nu te doen, omdat je dan over een half jaar niet misgrijpt als je het hard nodig hebt.
  4. Geef de te bewaren kleding een geschikte plek: achter in je kledingkast of in grote plastic bakken met een deksel, onder het bed of in de berging. Noteer op een label in de bak zit. Is ook handig voor als je tussendoor toch nog iets nodig hebt. Hoef je niet alle bakken door te lopen, maar kun je het direct pakken.
  5. Haal de kleding voor het komende seizoen te voorschijn. Ga ook nu weer na wat je nog zult gaan dragen (of je gezinsleden natuurlijk) en wat bij nader inzien weg kan.
  6. Inventariseer wat er nog moet worden aangeschaft en maak hiervan een lijstje.
  7. Speciale aandacht vraagt je hal of gang. In de herfst en winter heb je veel meer spullen nodig dan in de zomer. Bekijk ook hier of je voor iedereen mutsen, sjaals en handschoenen hebt en goed schoeisel om echt mee naar buiten te gaan. Als er meerder gezinsleden zijn is het handig om per gezinslid een mandje/bakje/vakje te hebben waarin de handschoenen,mutsen en sjaals worden bewaard.
  8. Ook een schoenen- of laarzenrek komt nu goed van pas. Bekijk alle zomerspullen kritisch en doe ze weg of berg ze op. Zo zorg je voor zoveel mogelijk ruimte en voorkom je ook dat één van je kinderen met een te koude jas of ongeschikt schoeisel op pad gaat!
De eerste keer dat je deze stappen doorloop is het best een klus! Wanneer je het ieder halfjaar consequent doet zul je zien dat het steeds makkelijker wordt en sneller gaat. Zo hou je lucht in je hal en kledingkast en grijp je niet meer mis!

Veel succes! Ingrid

Met mijn bedrijf Beddingwerk begeleid ik mensen die werk willen maken van opruimen en organiseren van hun werk- en leefomgeving, zodat ze ontspannen kunnen leven en werken.

Wil je meer weten over Beddingwerk, kijk dan op mijn site 
Je reactie op dit artikel is heel welkom! Klik hiervoor op "reageren kan je hier"

Reacties