Hoe organiseer je een ontspannen kerst?

Voor veel mensen is december een drukke, stressvolle maand. Sinterklaas net achter de rug, staat de Kerst al weer voor de deur. Loop jij ook de kans om last te krijgen van kerststress? Wil jij ook - net als vele anderen - een perfect kerstfeest organiseren, maar word je al moe als je er aan denkt? Moet je aan te veel verschillende dingen denken en raak je het overzicht kwijt. Ben je bang dat het niet zal lukken?
Dat zou toch jammer zijn, want kerst gaat toch uiteindelijk om samenzijn met je dierbaren en vrienden.
Hieronder vind je een paar tips die je kunnen helpen het allemaal goed maar vooral ook ontspannen te organiseren.


 1. Pas je verwachtingen aan
Veel mensen zetten zichzelf onder te veel druk omdat ze willen dat alles perfect verloopt. Stel je verwachtingen bij en bepaal voor jezelf wanneer jouw kerstfeest geslaagd is. Neem dit als uitgangspunt en maak op basis hiervan je plan. Je kunt dit natuurlijk ook als gezin doen.

2. Kies een kerstmenu dat past bij je vaardigheden
Wanneer je in het dagelijks leven geen culinair wonder bent verwacht dat dan ook niet van jezelf tijdens kerst. Kies gerechten uit waarvan je weet dat ze altijd slagen en dien ze speciaal voor de kerst sfeervol op. Wanneer je juist van experimenteren houd kun je natuurlijk best iets nieuws maken maar beperk dat tot één of twee gerechten.

3. Een goede voorbereiding geeft rust
Maak een complete lijst van alle inkopen die er gedaan moeten worden voor het kerstmenu. Doe je boodschappen ruim op tijd en voorkom dat je donderdag voor kerst nog alles moet gaan halen. De donderdag is er alleen voor de ingrediënten die vers moeten zijn.
Verder is het handig om gerechten te kiezen die je voor een groot deel van te voren kunt klaar maken en waar je op de avond zelf alleen een laatste hand aan hoeft te leggen. Zo kun je meer ontspannen aan tafel zitten.

4. Organiseer eens een potluck dinner
In Canada is het heel gebruikelijk dat iedereen zijn eigen gerechten meeneemt wanneer er een vriendenparty is. Hiermee verdeel je het werk en je weet ook zeker dat er voor iedereen wat wils is. Alles wordt op een grote tafel gezet en alle gasten kunnen van elkaars gerechten eten. Ze noemen het daar een potluck dinner. Succes verzekerd!

5. Verdeel de taken
Bij de voorbereidingen kun je je partner en eventueel kinderen inschakelen en op de avond zelf kun je de gasten best vragen om een helpende hand te bieden. De leukste gesprekken vinden vaak plaats tijdens de afwas. Zorg dat de meeste rommel is opgeruimd voordat de gasten weer huiswaarts keren. Zo sta je de volgende dag een stuk prettiger op.

6. Zorg voor een mooie maar eenvoudige aankleding
Van Franca krijg je ongetwijfeld een aantal tips om op een eenvoudige manier  voor de perfectie Kerstaankleding te zorgen. 
(NB: Over een half uurtje kan je hier kerst inspiratie vinden!)

Een hele fijne kerst,
Ingrid

Met mijn bedrijf Beddingwerk begeleid ik mensen die werk willen maken van opruimen en organiseren van hun werk- en leefomgeving, zodat ze ontspannen kunnen leven en werken.

Wil je meer weten over Beddingwerk, kijk dan op mijn site  

Je reactie op dit artikel is heel welkom! Klik hiervoor op "reageren kan je hier"
image found @ walther & co

Reacties