Interieur Styling


Toen ik door het blog bladerde van styliste en kunstenaar Lisa Madigan vielen me een aantal dingen op. Vandaar dat ik dacht: ik ga deze vrijdag een aantal snelle tips met jullie delen over interieur styling aan de hand van het huis van Lisa.
Als er iets is wat ik op de academie en de jaren daarna heb geleerd is het wel bewust kijken en mezelf afvragen: Waarom en waardoor voel ik me van nature meer aangetrokken tot bepaalde (plaatjes van) interieurs?
 

Waarom werkt dit en wat is het waardoor je in deze plaatjes wordt aangetrokken?
Bij styling is de compositie heel belangrijk. Overal wat neerzetten maakt rommelig en vol en je hebt nergens een focus punt. Door te spelen met je spullen, door ze te rangschikken en ordenen ontstaat  er al meer rust. Zoals bv op de plank in het plaatje hierboven.

Daarnaast is het creatief gebruiken van je muur en bv een kastje op bureau ook heel belangrijk. Als je alleen maar wat spullen neerzet op een kastje en je hangt niets aan je muur krijg je weinig diepte en samenhang. Probeer ook een mooie verdeling te maken. En daarmee bedoel ik: durf ook leegte toe te laten!


Als je je plaatjes verzameling door neemt kijk dan eens goed naar de afbeelding en probeer er achter te komen wat het nou is dat je zo aantrekkelijk vindt. Zijn het de verschillende wit tonen? Is het het gebruik van natuurlijke materialen? Zijn het de verschillende groottes van de lijstjes? De materialen? Of hou je gewoon van het ongedwongen, relaxte gevoel dat het plaatje uitstraalt?

In ieder huis is wel een wand of een hoekje waar je niet helemaal tevreden mee bent. De wand is te saai. Of er is geen samenhang tussen de meubels. Of de wand is veel te vol. Het hoekje is oninteressant, er staat niets, of is juist heel rommelig.

Wat je dan kan doen is de wand een kleur geven. Zo verbindt je vaak meubels of spullen. En dat hoeft echt niet een hele donkere kleur te zijn. Je kunt een mooi meubel stuk ( tweedehands of nieuw) kopen en dat meubel stuk gaan gebruiken als focuspunt zoals op de plaatjes hierboven. Wissel eens met spullen en maak nieuwe combinatie van je lievelings objecten. Koop in een tweedehandswinkeltje eens een hek gewei of kitscherig schilderijtje.

Je hoeft niet veel te doen om een ruimte een stuk aantrekkelijker of persoonlijker te maken. Gebruik ongewone materialen of takken en bloemen om sfeer te creƫren.

Ik probeer echt de tijd te nemen voor blogs en tijdschriften die mij inspireren 
- ik krijg wel eens de vraag welke blog of tijdschriften mij inspireren:
Tijdschriften: VT Wonen en 101 woonideeen
Blogs oa: decor8, the style files, Emmas design blogg en The City Sage -
in plaats van snel door te klikken en te bladeren. Ik denk erover na waarom dit of dat nou zo goed werkt. Ik vraag me ook af bij het bekijken van interieurs die mijn aandacht trekken: Wat vind ik er zo leuk aan? Waarom is deze ruimte zo aantrekkelijk? Op deze manier kijk je op een hele actieve manier. Het is ook best een inspannende manier en daarom doe ik dat ook niet elke keer. ( als ik weinig tijd heb plak ik post-its op ruimtes die me gelijk aanspreken of zet ik sterretjes bij posts in mijn reader) Als ik dan meer tijd heb ga ik die allemaal nog eens grondiger bekijken. Wat heeft de styliste gedaan? Welke kleuren zijn gebruikt? Hoe is de indeling? etc etc. Op deze manier train je ogen, ontdek je je smaak en stijl, en leer je veel over interieur styling. Welke thema's of objecten zie je vaak terugkomen en dan kun je proberen zoiets zelf te doen in je eigen huis.
We leren door observatie en ook door het nabootsen van wat we zien maar, vervolgens is het de kunst om te proberen het je eigen te maken en er je je eigen draai aan te geven!


Wil jij nou ook graag meer leren over interieur styling? Dan is mijn workshop Interieur Styling op zaterdag 5 februari in Utrecht echt wat voor jou! In 1 zaterdag middag laat ik je mijn manier van werken en kijken zien, geef ik een hoop styling tips en "geheimen" En ga je aan slag met een eigen moodboard. Uiteraard is er ook gelegenheid om je vragen en problemen aan mij voor te leggen. Je kunt je je HIER opgeven ( ook andere data mogelijk!). Ben je benieuwd wat we allemaal gaan doen? Kijk dan HIER verder

all images by Lisa Madigan
Je reactie op dit artikel is heel welkom! Klik hiervoor op "reageren kan je hier"

Reacties

 1. Wat heb je toch een leuke tips iedere keer. Ik geniet al een tijd van je blog. Het is gewoon heel praktisch en leerzaam. Dankje wel voor zoveel info en enthousiasme!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. "Laat leegte toe" zeg je? Wel, dat heb ik momenteel gedaan! Plank die tegen de muur hing verwijderd en alles is nu veel rustiger geworden, ook geen gezoek meer naar 'wat nu weer op die plank?'. Echt een verademing. Oef!
  Heb intussen ontdekt dat ik vooral van natuurlijke materialen hou. En wat ik niet voor mogelijkg hield: 'less is more' past blijkbaar ook bij mij, dacht altijd dat ik het voor van die gezellig volle Engelse interieurs had maar nu... neen, geef mij maar: Rust, Natuurlijk, Niet te overvol.
  Grtz,
  Marian

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat heb je toch een leuke tips iedere keer. Ik geniet al een tijd van je blog. Het is gewoon heel praktisch en leerzaam. Dankje wel voor zoveel info en enthousiasme!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

I ♡ comments

Hartelijke groet,
Franca van villa d'Esta