Een uitgerust gevoel in 9 stappen


Heb je altijd al goed geslapen maar heb je ineens last van slapeloze nachten? Veel mensen hebben soms last van periodes waarin je onrustiger bent of rustelozer. Jarenlang ben je heerlijk inslaap gevallen maar nu lukt het niet meer. Wat is er anders?

Dit is wat Annemarie, een een klant van mij overkwam. Toen me mijn om advies kwam vragen was dat wel duidelijk. De vermoeidheid was duidelijk aan haar gezicht af te lezen. Annemarie was haar huidige slaapkamer meer dan zat. De kasten puilden uit, er laggen stapels papierwerk, de stoel lag onder een hoop kleren en het bed was duidelijk aan vervanging toe. Annemarie wilde dolgraag weer eens rustig kunnen slapen. Wat kon ik voor haar betekenen?

Het was duidelijk dat Annemarie's slaapkamer niet echt top prioriteit had . Terwijl je nachtrust zo belangrijk is voor onze gezondheid en ons welbevinden. Onderzoeken beweren dat we iedere nacht anderhalf uur minder slapen dan mensen aan het begin van deze eeuw. Als we slechter slapen dan gaat ook onze gemoedsrust achteruit, wat leidt tot prikkelbaarheid, slechte concentratie en lage weerstand.

Investeren in een goed bed is dus zeker geen slecht idee. Maar los je slaap problemen op met een goede ondersteunde matras? Of is er meer nodig? Hier mijn 9 stappen waardoor Annemarie en haar man weer genieten van een goede nachtrust.

1. Zie je slaapkamer als een toevluchtsoord, geen opslag of rommelkamer. Het kan onze ultieme privé toevluchtsoord en een plek om je te terug te trekken worden met een beetje aandacht, (helaas) wat discipline en een nieuwe kleur of behang op de wand. Zorg binnen je kamer voor een rustgevende kleur op je muren. Rustgevende kleuren zijn: (licht)blauw, groen, lichtroze, wit en lavendel. Door deze kleuren kun je je beter ontspannen.

2. Maak van je bed je favoriete plek van je huis, en dan bedoel ik naast een goede matras heerlijk beddengoed. Denk aan je beddengoed als een uitbreiding van je garderobe. Kies alleen kleuren waar je van houdt. En koop natuurlijke materialen zoals 100% (eco)katoen, linnen of zijde. Uiteindelijk komt er niets zo dichtbij je huid!

3. Ban de TV uit de slaapkamer, onderzoek toont aan dat een TV op je slaapkamer funest is voor je seksleven. Stellen die een televisie in hun slaapkamer hebben staan, hebben de helft minder seks dan stellen die dat niet hebben. Dat blijkt uit een enquête onder ruim vijfhonderd koppels. En wanneer slaap je nou t lekkerst? Juist!

4. Maak je slaapkamer donker. Het loont om te investeren in goede licht werende gordijnen evt gecombineerd met rolgordijnen. Zeker in de zomer kan ochtendzon in je kamer, ervoor zorgen dat je lichaam denkt dat het tijd is om op te staan. Of misschien is er een straatlantaren die hinderlijk in je kamer schijnt. Voor het slapen is het een goed idee om het al een beetje donker te maken in je huis (lampen dimmen ed. ) zodat je lichaam kan omschakelen naar de slaapstand. Bij de mens is het zo dat een vermindering van licht via het oog doorgegeven wordt aan het deel van de hersenen waar het circadisch ritme -ook wel biologische klok- opereert. Dit werkt als signaal voor het lichaam dat de nacht intrede doet en de rust fase kan beginnen.

5. Zorg voor voldoende ventilatie en frisse lucht. In een ruimte waar niet wordt gelucht is aangetoond dat na een half uur de lucht niet meer vers is. Naast voldoende zuurstof is ook de temperatuur belangrijk. Ideaal gezien is je slaapkamer koeler dan de rest van je huis. Zorg voor een kamertemperatuur van 16 graden. Als je kamer te warm en bedompt zijn wordt je wakker met iets wat lijkt op een kater...

6. Verlichting. Een snelle en goedkope effectieve manier voor instant sfeer krijg je door je gloeilampen te vervangen door bv een gekleurde lamp. Het beste is natuurlijk de spaarlamp variant.

7. De plaats van je bed. Er zijn veel theorieën over de positie van je bed. Met Feng shui en Vastu kan je bepalen wat de beste richting is voor jou. Bedenk wel dat dit soms gewoon niet haalbaar is. Zorg ervoor dat je hoofdeinde van het bed tegen een stevige muur wordt geplaatst, zodat je je veilig voelt. De beste positie voor je bed, geeft in een opslag overzicht over de hele ruimte, de entreedeur incluis. Dus plaats je bed niet tegen dezelfde wand als de deur. Wil je hierover verder lezen, kijk dan eens op vastu-living en slaapkamer-fengshui

8. Planten en bloemen. Planten verfrissen de lucht orchideeën en aloë vera's zijn 's nachts bijzonder actief en dus de beste keuze.

9. Elektromagnetische velden. Men maakt zich steeds meer zorgen over de effecten van slapen in of bij EMV (Elektromagnetische velden). Elektrische wekkers, nachtlampjes, en stopcontacten kunnen allemaal boosdoeners zijn. Stress als gevolg van EMV's zou de immuniteit voor ziektes verminderen en kan depressiviteit veroorzaken.

Persoonlijk wil ik hier wel vermelden dat stress over EMV's net zo schadelijk zijn en dus is common sense het beste denk ik.

Je reactie op dit bericht is welkom
Franca

Reacties