"Royal Rip-Offs"

"De Kunst van het ongeluk" van ontwerper Bas van Beek

Stel je voor, je bent een meesterglasblazer en dan komt er opeens een ontwerper die je vraagt om het ambachtelijk proces bewust te laten ontsporen.
Precies dat is wat ontwerper Bas van Beek vroeg aan meesterblazer Henk Verweij van de Glasblazerij Leerdam. Met originele mallen van Royal Leerdam, zoals het beroemde Calvé-flesje uit 1972 ontworpen door Floris Meydam, is Van Beek aan de slag gegaan in de Glasblazerij Leerdam. Samen met Henk Verweij zocht hij naar manieren om de normale manier van in mallen blazen te verstoren. Door de mal voortijdig te openen, door het glas uit te rekken of door een extra bel op de mal te blazen. In tien verschillende mallen gebruikte hij tien verschillende technieken. De totale serie bestaat dus uit honderd verschillende, in de mal geblazen vormen. Zo is er bijvoorbeeld een set van tien stuks gemaakt van blank glas dat wordt gezandstraald en een serie van tien stuks in het karakteristieke "Lindgroen".

Bas van Beek zet de serieproductie op zijn kop met als resultaat honderd unieke stukken. De uitkomst verschilt per product, de controle en schijnbaar ook het vakmanschap worden losgelaten. Bas van Beek noemt dit introduceren van de "Kunst van het Ongeluk" in het productieproces.

Royal Rip-offs van Bas van Beek, die hij heeft gerealiseerd in een samenwerking tussen de Glasblazerij Leerdam, Royal Leerdam Crystal en de Stichting Vrij Glas, zijn te zien vanaf 20 maart t/m 10 mei 2009. Voor meer informatie www.basvanbeek.com

Openingstijden: dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

Reacties