Conscious living | by Mölle

By Mölle is een nieuw Nederlands interieurlabel
opricht door de zussen Eveline en Marianne Maat. Rode draad zijn tijdloze ontwerpen van natuurlijke materialen. In de collectie vind je prachtige producten gemaakt linnen, wol en denim. Eveline en Marianne willen met hun collectie bij dragen aan een duurzame wereld. Dit doen ze oa door te werken met Europese, kleinschalige weverijen. Hierdoor kan je met een gerust hart producten kopen die verantwoord, in gelimiteerde oplage zijn geproduceerd.

 
Leven van de Wind
By Mölle betekent in Sallands dialect molen. De interieurwinkel-showroom is gevestigd in de gerestaureerde molenaarswoning midden in Hoonhorst. Pal naast de winkel staat de graanmolen uit 1862. Deze is sinds kort weer in gebruik en symboliseert het gedachtegoed van By Mölle.‘Leven van de wind’ wordt vertaald naar functionele producten van natuurlijke materialen.

Op hun zoektocht dwars door Europa naar pure grondstoffen en oorspronkelijke ambachten ontdekten ze prachtige materialen en tal van verhalen. Achter elk product gaat een verhaal schuil en door hun transparante productie proces weet je precies hoe de producten gemaakt worden en waar ze vandaan komen. Naast hun eigen collectie woontextiel verzamelen de zussen producten van Europese merken met dezelfde ambitie en die dezelfde dromen delen.De wol van het Veluws Heideschaap
Zo bevat de eerste By Mölle collectie dekens van de wol van het Veluws Heideschaap. Een zeldzaam, beschermd Nederlands ras waarvan de wol nu sinds tijden weer een goede bestemming heeft. “We stuitten bij toeval op dit eeuwenoude schapenras. Onvoorstelbaar dat er niets met de mooie vachten werd gedaan. Nu kopen we de wol rechtstreeks van de herder. We selecteren het met de hand en laten het naar eigen ontwerp weven tot sterke, unieke dekens."


Een tweede leven voor je oude spijkerbroek  
Wist je dat je spijkerbroek bijzonder belastend is voor het milieu? Voor het verbouwen en bewerken van katoen worden jaarlijks tonnen chemicaliën gebruikt. De productie van één katoenen spijkerbroek van negenhonderd  gram kost je 7380 liter water, 144 MegaJoule aan energie en levert negen kilogram CO2 uitstoot op.

Iedereen heeft wel een aantal jeans in zijn kast liggen maar, wat als deze versleten is?
Denim krijgt by Mölle een tweede leven door de ritsen en knopen te verwijderen en de vezels opnieuw te spinnen. Van het garen wordt in een ambachtelijke breierij zachte, unieke plaids en kussens gemaakt. Na het zorgvuldig wassen van het materiaal blijven de originele kleuren van de spijkerstof behouden. Verven en bleken is tijdens dit productieproces niet nodig.

De site van by Mölle is heel overzichtelijk ingedeeld en straalt kwaliteit en rust uit. Wie denkt dat verantwoordt wonen saai is, moet zeker eens kijken. Dan kun je ervaren dat in eenvoud enorm veel kracht zit. Mijn persoonlijke favorieten zijn de plaid van gerecycled denim oa in de kleur ocean green, deze kussens van Maartje van den Noort met spreeuwen en dit krukje Molly van Donna Wilson voor SCP. Neem snel een kijkje in de webshop of de winkel van by Mölle!foto credits: by Mölle | opmaak: franca voor villa d'Esta