maandag

De transformatie van een klein spoorhuis tot een prachtig woonhuis

Soms zie je een foto waarvan je hart sneller gaat kloppen, in mijn geval was dat een foto in de rubriek Lux binnenkijker uit de NRC van Thijs Wolzak van afgelopen weekend.
 

Dit is het huis van interieur ontwerper Jeroen van Zwetselaar -dat met behulp van Zecc architecten uit Utrecht- van een klein spoorhuis is getransformeerd tot een prachtige, ruime & stoere woning waar hij samen met zijn vriendin woont. Het spoorhuisje wordt aan de ene zijde begrenst door de spoorlijn en aan de andere zijde door het nationaal park Zuid Kennemerland.


Het oude spoorhuisje verbindt alle ruimtes van het huis en is van binnen vrijwel ongemoeid gelaten. Verder vormen de buitenmuren van het spoorhuisje de binnenmuren van de moderne gedeelten. Het contrast tussen de kaarsrechte metalen rails en de zachtheid van het duinlandschap vormt de basisgedachte voor de metamorfose van dit spoorhuis. De hardheid van staal, beton en glas tegenover wuivend helmgras, schelpjes en hout. 


Door de grote glasvlakken komt er veel licht het huis binnen en wordt het interieur luchtig en ruimtelijk. De glasvlakken richten zich op het omliggende groen en bevinden zich aan twee zijden van een uitbreiding. In het hele project speelt contrast een belangrijke rol. De zachte en warme sferen van het oude huis ontmoeten de strakke vormen en harde, duurzame materialen die gebruikt worden in het moderne gedeelte.

In het spoorhuis ontstaan spannende omkeringen tussen binnen en buiten. De buitenzijde van het spoorhuis is het interieur van de eetkamer en de patio lijkt eigenlijk vooral een binnenruimte. Oude elementen en nieuwe toevoegingen wisselen elkaar verrassend af.



erschillende verdiepingen zijn verbonden door een strakke watervaltrap, die in het midden van het oude gedeelte is gelegen. Op de beneden etage bevindt zich de slaapruimte en badkamer. De ruime zolder heeft een karakteristieke uitstraling, door de eeuwenoude houten vloer en de balkenconstructie die behouden is gebleven en contrast biedt naast het witte stucwerk.



Harde materialen ontmoeten de zachte sferen van het oude huisje. In het interieur wordt deze afwisseling voorgezet. Designklassiekers gecombineerd met gevonden voorwerpen, een Perzisch tapijt op het harde onbehandelde beton, een surfplank naast de eettafel en een reeks opmerkelijke planten door de gehele woning.

Een goed begin voor deze nieuwe week!







Volg mijn blog ook via Bloglovin' Follow on Bloglovin | opmaak: franca voor villa d'Esta | Photo Credits: Cornbread Works



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...