kleur inspiratie | rood

tomaat, paprika, aardbei, kersen, scharlaken, cranberry, rode wijn, robijn, roos, henna, granaat


Rood is de eerste kleur van de regenboog. Het is een primaire kleur. De vorm die bij rood hoort is het vierkant. Rood komt naar je toe, het werkt samenballend. Het is ook een signaal kleur en staat voor gevaar.

"Rood baant zich met een besliste en krachtige intensiteit een weg naar binnen. " Wassily Kandinsky

Welke woord associaties krijg ik bij rood:
onstuimig, liefde, energie, hartstocht, kracht, actie, heet, wild, gevaar, bloed, hartstocht, opwinding, vuur, warmte, temperament, heetgebakerd.

Aan rood worden wereldwijd sterke symbolische waarden toegekend, zij het niet overal dezelfde. In China geldt rood als de kleur van fortuin en in India staat het voor huwelijksgeluk en dieper inzicht. In veel westerse culturen is het een feestelijke kleur die passie en kracht verbeeldt.Rood in je interieur 
De fysieke reactie die mensen vertonen bij rood is heel duidelijk. Een beetje rood is voldoende om het hart sneller te doen kloppen, de stofwisseling te activeren. De zintuigen worden geprikkeld en je bent klaar voor welke actie dan ook.  Rood stimuleert de eetlust, dus een rode eetkamer is helemaal geen gek idee. (behalve als je wilt afvallen :)) Rood is een intense kleur met een sterk karakter. Bedenk voordat je rood in je interieur gaat gebruiken hoe je reageert op rood en waar je de kleur wilt toepassen. Ben je een hyperactief iemand met heel veel energie? Of kan je wel een zetje gebruiken?  Welke delen van je huis kunnen wel een extra impuls gebruiken? Ga met rood voorzichtig te werk. Laat eens een rood kussen of vloerkleed liggen en kijk of dit je bevalt. Voeg dan wat meer rood toe. Als je graag rode wanden wilt, begin met een wand of een rood kleur vlak. Wat voor rood ligt aan je persoonlijke voorkeur, frambozen rood of bordeaurood is een wereld van  verschil. In de keuken kan je wel een stevige rood gebruiken.

Rood gaat goed samen met paars, het paars geeft diepte aan rood. Met een warme chocolade bruine tint wordt rood toegankelijker en minder heftig. Zorg bij rood voor voldoende witte tinten om de ruimte ruimtelijk en fris te houden.

Voor deze blog heb ik gebruik gemaakt van de volgende bronnen:
 - Colour Futures 12 by Flexa
- Gevoel voor stijl: kleur van Shannon Fricke


Volg mijn blog ook via Bloglovin' Follow on Bloglovin | foto+tekst+opmaak: franca voor villa d'Esta | Photo Credits: all by Franca for villa d'Esta