Interieur kleur inspiratie | week 1 ROOD

Deze week heb ik mij verdiept in de kleur rood. Dit naar aanleiding van mijn kleine project tijdens de kerstvakantie; de 12 helige nachten. In mijn eindejaars groet, die ik naar lezers van mijn e-zine stuurde heb ik daar al wat meer over verteld maar, voor degene die dat niet hebebn gelezen zal ik het nog even verklaren wat de 12 heilige nachten nu betekenden en hoe ik ermee heb gewerkt.Een lezing van Frans Lutters die het boekje: de 12 heilige nachten, het droom lied van Olaf Åsteson, schreef inspireerde mij om dit jaar voor het eerst aan de slag te gaan met de 12 heilige nachten.

De 12 heilige nachten, zo worden de twaalf nachten genoemd die volgen op de kerstnacht tot aan drie koningen. De eerste nacht is de nacht van eerste naar tweede kerstdag. De laatste nacht is de nacht van 5 naar 6 januari. In 2013 zijn er dus 7 nachten, in het nieuwe jaar 2014 zijn er nog 5.

We zien dat de lengte van de dagen rond kerst een aantal dagen lang vrijwel constant blijft. Net alsof de zon even op de plaats rust houdt, een tijd van bezinning.In deze stilte dagen zijn de aarde krachten naar binnen gericht waardoor de krachten uit het universum zich beter met ons kunnen verbinden.

" Dit is de tijd dat de grootste duisternis zich onmiddellijk na de zonnewende over de aarde verspreid. De zon komt heel langzaam in beeld, er is stilte. " Rudolf Steiner

In deze tijd kun je verbinden met een ( wereldlijk ) thema.
Wat voorbeelden van thema's zijn:
- 12 vogels
- 12 bomen
- 12 muziekstukken
-12 landen enz. Of je kiest voor een verdeling van 7 en 5.


Ik heb gekozen om met de 7 kleuren van de regenboog te werken en met de 5 organen waar ik ook met mijn tao training mee werk.

Hoe heb ik nu met de 12 heilige nachten gewerkt? Op kerstavond heb ik mijn definitieve thema's gekozen en de intentie uitgesproken om me te verbinden met mijn thema's. In mijn geval heb ik in mijn schetsboek een titel pagina gemaakt en de 12 dagen/nachten verbonden met een kleur of orgaan.

Het was heel fijn om tijdens de kerstdagen een klein projectje te hebben ( een soort leuk huiswerk) waar ik echt even de tijd voor nam. Ik heb mijn gezin en mijn volgers op instagram ook mee laten kijken zodat ik niet in een hoekje zou gaan zitten werken maar dat de kleuren echt onderdeel van de dag werden. Op instagram plaatste ik dagelijks een collage van de kleur en in mijn huis legde ik op een dienblad spullen, kaarten en wat ik zoals in huis had neer. Het was erg inspirerend om het effect van elke kleur op je in te laten werken en te kijken wat de kleur met mij en mijn gezin deed. Je probeert je dromen van die nacht te onthouden en je schrijft deze ook op in het schetsboek. Ik heb ontdekt dat ik niet zoveel heb met dromen. Vaak kon ik ze niet onthouden of het waren er juist veels te veel om op te schrijven.

Ik vond 1 dag eigenlijk te kort om me te verbinden met een kleur, dus heb ik afgelopen dinsdag besloten om elke week de kleuren nogmaals te herhalen. Ik wil elke week een klein oliepastel schilderij maken en op mijn dienblad in mijn werkkamer een 3d collage van de kleur neer te leggen.

Het proces en mijn ervaring met de kleur zal ik op mijn blog met je delen.

Ik hoop dat ik je zal inspireren om ook met kleur aan de slag te gaan.

Een fijne week!


Volg mijn blog ook via Bloglovin' Follow on Bloglovin | tekst+opmaak: franca voor villa d'Esta