De kinderkamer: gebruiksgemak en speelgenot gaan voor design!

Vorige maand heb ik geschreven over de drie hoofdregels om je kind te leren opruimen en organiseren.

1. Opvoeden = voordoen: in het opruimen en organiseren dien jij als voorbeeld voor je kind!
2. Hoe concreter hoe beter: vertel precies wat je van je kind verwacht.
3. Gebruik de kracht van herhaling en ontwikkel routines.

Het hele artikel kun je HIER nog eens lezen.

Deze keer wil ik aandacht besteden aan de inrichting van de kinderkamer en dan met name de opbergruimte. Immers, het gemak waarmee je kind alles kan opbergen bepaalt in hoge mate het succes van je pogingen je kind te leren opruimen.

Het gebruik van de kinderkamer verandert in de loop der tijd. Vanaf een jaar of 4 wordt de slaapkamer van een kind ook steeds meer gebruikt als speelplek. Vanaf zo'n jaar of 9 wordt er wellicht ook huiswerk gemaakt. Door in een vroeg stadium na te denken over functionele en praktische oplossingen kan de inrichting eenvoudig mee veranderen met je opgroeiende kind.


Stap 1: Inventariseer de wensen voor het gebruik van de kamer
Kijk bij de wensen niet alleen naar het huidige gebruik maar probeer een paar jaar vooruit te kijken. Mogelijke functies zijn: slapen, spelen, lezen, huiswerk maken, knutselen, opbergen kleding, opbergen speelgoed …..

Stap 2: Kies de juiste kast(en)
Bepaal eerst de hoeveelheid kleding en spullen die de kast moet kunnen herbergen. Kies een kast die voldoet aan de huidige opbergbehoefte mét wat ruimte voor groei. Let daarna niet alleen op design, maar juist ook op gebruiksgemak (kan een kind er goed bij) en de opbergmogelijkheden.
Gesloten kastruimte heeft het voordeel dat spullen niet stoffig worden en met de spullen uit het zicht oogt de kamer rustiger. Ook kamerhoge kasten geven een rustig beeld. Kies zo mogelijk voor meubels waarmee je kunt variëren of voor een kastsysteem dat je kunt uitbreiden.

Stap 3: Richt de kast slim in
Om de kast met succes slim en functioneel in te richten kun je de volgende regels toepassen:

Betrek je kind bij de inrichting van de kast.
Als je je kind betrekt bij het inrichten van de kast wordt het iets van hemzelf. Kinderen vinden het prettig om mee te beslissen en je maakt ze zo medeverantwoordelijk voor het opruimproces.
Vraag je kind waar hij welk speelgoed wil opbergen en op welke manier.

Zorg voor toegankelijke opbergruimte.
Wil je dat je kind zelf opruimt dan moet het er makkelijk bij kunnen. Toegankelijk voor kinderen betekent dat de dozen en bakken op zicht- en grijphoogte staan. Bij kleine kinderen zet je de spullen onder in de kast of op de grond. Rolbakken voor onder het bed kun je gebruiken voor het favoriete speelgoed. Zorg dat er vrije ruimte is zodat niet alle dozen als een puzzel in elkaar moeten passen. Het geheel moet uitnodigend zijn zodat opruimen makkelijk wordt!

Zorg voor een geschikte opbergplek.
Sorteer de spullen en bedenk bij iedere categorie een geschikte opbergplek. Zorg voor voldoende ruimte, want niets is zo vervelend als te moeten proppen om alles erin te krijgen. Uitzoeken van Lego doe je makkelijker in een lage platte doos dan in een hoge. De hoge Lego-doos wordt snel opgekieperd om het ontbrekende stukje te zoeken.
Doorzichtige bakken zijn natuurlijk heel handig omdat je kunt zien wat erin zit; plaatjes of labels kunnen ook helpen bij de vindbaarheid.

Geef spullen een vaste plek.
Alleen spullen die een vaste plek hebben kun je opruimen. Al het andere blijft rondslingeren.
Een goede vaste plek vind je door de 'warm-koud' methode. 'Warme' spullen gebruik je vaak en geef je een makkelijk bereikbare plek. Speelgoed waarmee minder vaak wordt gespeeld is 'koud' en kunnen wat verder weg opgeborgen worden.

Tot slot nog wat losse tips:
 • hang een kapstok op voor de tassen.
 • zet zoveel mogelijk speelgoed op planken en in kasten, zo houd je het vloeroppervlak vrij om te spelen.
 • benut de ruimte onder het bed met rollerboxen en stop daar het favoriete speelgoed in!
 • maak aparte hoekjes: een speelhoekje met alle barbies of auto's en een leeshoekje met en lekkere stoel en een plank met boeken.
 • een opberger met vakken (bijvoorbeeld Fangst van IKEA) is geschikt voor kleine kledingstukken zoals sokken, onderbroeken en hemden.
 • maak een doos voor sentimentele zaken waarin je kind persoonlijke kaarten en andere post kan bewaren.

En bedenk: gebruiksgemak nodigt uit tot spelen én tot opruimen.

Ik wens je veel inspiratie toe bij het inrichten van de kinderkamer.
Mocht je behoefte hebben aan concreet praktisch advies, schroom dan niet om contact met me op te nemen via de mail of telefoon: info@beddingwerk.nl of 06 10 68 65 14.

Ingrid van Dijk.


I ♡ comments |  Ingrid voor villa d'Esta | images: Keet&koter | bekijk HIER de site

Reacties

 1. Dewith Brocante16 mei 2011 om 11:01

  Heerlijk al die handige tips want ik heb hier te maken met een echte rommelkont dus ik ga er zeker gebruik van maken~!
  Prachtig trouwens die stoere legerkleur opruimers, leuk voor de jongens hier...
  Fijne week, groetjes Sjoukje 

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je wel Sjoukje. Ik geef  het door aan Ingrid! En omdat ik zelf twee jongens heb zoek ik toch meestal iets uit voor jongens. Voor meisjes is de keuze zoveel groter...

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

I ♡ comments

Hartelijke groet,
Franca van villa d'Esta