6 tips om de juiste stoel te vinden

Na lang zoeken heb je eindelijk de ideale bank gevonden, en daarbij wil je graag een stoel uitzoeken. En wat nou als je zelfs twee stoelen wilt? Het gevaar is dat je dan uit dezelfde lijn twee fauteuils kiest. Er is namelijk ook zoveel keus. Maar als je dat dan bij je thuis bij elkaar zet, dan kan het zijn dat je het toch niet zo mooi vindt. Hoe komt dat toch? En waarom lukt het niet om dezelfde ongedwongen, nonchalante sfeer te creëren die je in je favoriete woonblad ziet?

Ik zie vaak bij mensen thuis de hele lijn van een bepaald merk naast elkaar staan. Een bank en dan twee dezelfde stoelen erbij. Misschien denk je dat twee verschillende soorten stoelen een onrustige sfeer zullen creëren en kies je dan maar voor de veilige keuze van twee dezelfde ( en misschien ook omdat de verkoper zegt dat je meer eenheid krijgt door hetzelfde).

Ik ben niet zo'n fan van twee dezelfde (vaak ook leren) stoelen zoals je bij meubel winkels ziet. Door voor hetzelfde te kiezen wordt je huis stijf en saai. Door juist een aantal verschillende elementen bij elkaar te zetten creëer je een veel leuker en speelser effect.

Uiteraard kan je ook niet zomaar twee stoelen bij elkaar zetten en dan verwachten dat het klopt. Een eenheid komt niet vanzelf. En door zomaar wat te doen krijg je een vormen taal die helemaal niet bij elkaar past. Wat kan je dan wel doen?
  1. Kies op basis van vorm: kijk naar een overeenkomst in de belijning van de stoel.
  2. Kies op basis van materiaal: van dezelfde soort bekleding. of bv met dezelfde chromen poot.
  3. Kies op basis van kleur: en dat hoeft zeker niet dezelfde kleur te zijn maar kan ook ton sur ton gebruikt worden. ( dus door twee of meerdere kleuren uit dezelfde kleur familie maar dan iets lichter of donkerder)
  4. Door de accessoires op elkaar af te laten stemmen. ( kussens die je op de stoel en de bank laat terug komen)
  5. Kijk naar de vorm van de bank en de vorm van de stoel en kijk of deze elkaar aanvullen.
  6. Pas op met twee stoelen van hetzelfde merk! Ik zal nooit zeggen dat je niet moet doen en het kan ook best mooi staan maar, het gevaar is wel dat het stijf en saai wordt.
Nu weet je waar je op moet letten maar, nu moet je nog een stoel vinden die bij je budget past.
Het prijsverschil tussen een Design stoel en bv Ikea of trendhopper is enorm.  Om twee populaire voorbeelden te noemen:
  • The Egg chair van Frits Hansen is natuurlijk prachtig, is heel mooi om te zien en heeft een hele mooie belijning. De kleuren zijn heel levendig en je haalt met de Egg Chair echt een eye catcher in huis.
  • The Lounge chair van Eames is op een heel andere manier ook heel mooi en zal je huis en enorme design boost geven. De stoel is een  moderne interpretatie van de traditionele clubfauteuil en heeft een heel hoog afwerkings niveau. De combinatie van hout met wit leer is prachtig.
Helaas hangt er wel een prijskaartje aan deze top design fauteuil en zal je wellicht een tijdje moeten sparen voordat je grote wens kan kopen, ik wel tenminste :)


Ik was laatst bij een klant en die had een nieuwe stoel aangeschaft van het merk Conform. (helaas was de stoel nog niet geleverd dus heb ik er niet in kunnen zitten ) Conform is een Zweedse fabrikant met een aantal designers. En de stoel Time Out van Jahn Aamodt is wel een erg mooie stoel.  Het is een behoorlijke verwijzing naar de Eames chair uit 1956 maar, deze is wel een stuk betaalbaarder....


Nou zeggen ze dat kussens op een bank vergelijkbaar is met wat sieraden / accessoires voor een outfit doen. Maar daar schrijf ik later deze week meer over! En ook zal ik binnenkort wat betaalbare voorbeelden van stoelen laten zien. Een hele fijne dag vandaag,