Een natuurlijk moment om op te ruimen

Nieuw bij villa d'esta: elke eerste maandag van de maand zal Ingrid, professional organizer, van beddingwerk een gastcolumn schrijven. Ingrid's tips helpen je om je huis op orde te brengen én te houden. Ik ben erg blij dat Ingrid haar kennis met ons wil delen. Een opgeruimd huis geeft mij altijd een opgeruimd gevoel. En je huis ziet er ook nog eens veel uitnodigender en leuker uit.
Dus vanaf nu kan je je maand met een fris en opgeruimd huis beginnen!
(helaas gaat dat niet vanzelf maar als we het met z'n allen doen wordt het misschien wel leuker! :) Tot woensdag, Franca


Een natuurlijk moment om op te ruimen: in 4 stappen naar een opgeruimd huis.

Waarschijnlijk word je door Franca geïnspireerd om van je huis nog meer een thuis te maken. Wanneer je nu besloten hebt om een ruimte (of wand of hoek) te restylen, dan is het gelijk hét moment om die ruimte te reorganiseren en op te ruimen. Dit kun je aan de hand van een paar stappen doen.

Stap 1. Gebruik
Stel vast hoe je de ruimte wilt gaan gebruiken, welke functie hij heeft of krijgt.
Stap 2. Spullen versus functie
Bekijk nu elk ding dat in de ruimte staat of ligt en kijk tot welke onderstaande categorie het behoort:
A. wordt hier regelmatig gebruikt en past bij de functie van de ruimte.
B. staat hier omdat het decoratief is, ik heb er bewust voor gekozen.
C. wordt eigenlijk nooit gebruikt.
D. is kapot en staat hier om gerepareerd te worden.
E. wordt wel gebruikt, maar niet hier.
F. wordt slechts 1 of 2 keer per jaar gebruikt of staat hier te wachten op toekomstig gebruik.
G. staat hier omdat ik het gekregen heb en niet weet wat ik er mee moet.
Stap 3. Organiseer je spullen naar categorie
Alle spullen die in categorie A en B vallen laat je in principe staan, tenzij het eigenlijk te veel is, dan moet je alsnog gaan kiezen wat blijft en wat weg gaat of tijdelijk wordt opgeborgen.
De spullen uit categorie C gebruik je niet meer. Neem hier definitief afscheid van en zoek er een goede nieuwe bestemming voor. Maak er iemand anders blij mee, verkoop het op Marktplaats of een rommelmarkt of breng het naar de kringloopwinkel. Stop deze spullen in een doos met daarop: kan weg.
Categorie D bekijk je nog eens goed. Als het de moeite waard is om te repareren, plak er dan een post-it op met ‘repareren’. Wanneer het eigenlijk niet de moeite waard is, gooi het dan weg.
Spullen uit categorie E sorteer je naar ruimte waar het wel wordt gebruikt en stop je per ruimte in een krat of doos.
De ‘F-spullen’ kunnen naar de zolder of berging. Stop ze hiervoor in een doos.
En tenslotte de lastige categorie G. Vraag je hierbij af waarom je het bewaart. Wanneer je uit beleefdheid bewaart kun je de spullen tijdelijk in een doos wegzetten. Stel een termijn vast waarop je weer opnieuw gaat kijken of je de spullen wilt bewaren. Beleefdheid of loyaliteit hebben wellicht ook een termijn.
Stap 4. Daadwerkelijk opruimen
Nu ga je alle spullen die niet in de ruimte horen echt wegbrengen naar de kringloop, verkopen, (laten) repareren of verplaatsen naar de ruimte waar ze wel horen. Dit is een belangrijke stap, waar wel wat tijd overheen kan gaan. Mijn advies is: doe het zo snel mogelijk want dan ben je ook helemaal klaar!
Zo dat ruimt op en geeft ruimte!
Ik wens je veel succes!
Ingrid van Dijk.
Als professional organizer zal ik op Franca's weblog Villa d’Esta een gastcolumn schrijven waarin ik je handige en bruikbare opruim tips geef.

Met mijn bedrijf Beddingwerk begeleid ik mensen die werk willen maken van opruimen en organiseren van hun werk- en leefomgeving, zodat ze ontspannen kunnen leven en werken. Wil je meer weten over Beddingwerk, kijk dan op www.beddingwerk.nl.

Reacties

 1. leuk deze post, volgens een aantal mensen om mij hen zou ik ook personal organizer moeten worden, ik ben tamelijk goed in organiseren ed af en toe help ik wel eens mensen met hun huis ruimen en beslissingen nemen.... wie weet ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heerlijk: opruimen. Af en toe gaat bij mij de bezem door de kasten, ik hou van n opgeruimd huis maar ik doe dingen dus vaak in kasten als ik even niet weet of ik het wil bewaren en hoelang....
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. leuk deze post, volgens een aantal mensen om mij hen zou ik ook personal organizer moeten worden, ik ben tamelijk goed in organiseren ed af en toe help ik wel eens mensen met hun huis ruimen en beslissingen nemen.... wie weet ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goede tip om de categorieën te gebruiken, zo kies je veel bewuster. Soms houd je jezelf voor de gek, hiermee kies je bewust wat je met de spullen gaat doen

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

I ♡ comments

Hartelijke groet,
Franca van villa d'Esta