Woon je klein? Vergroot je ruimte! deel 2

Vorige week ben ik begonnen om tips te schrijven voor de klein behuisden onder ons. Ik schreef toen over de beste manier om met spiegels je huis groter te laten lijken. Gemist? Lees dan hier verder...
Vandaag geef ik je tips voor de beste keuze voor de vloer in kleine ruimtes.

Veel mensen zijn benieuwd naar hoe ik woon. Logisch want als je zoveel over interieur en wonen schrijft dan zal je ook wel fantastisch wonen! Om maar een gelijk een mythe te doorbreken: Ik woon in een huurflat van ongeveer 60 m2. Gelukkig heeft de flat een hele goede plattegrond waardoor er weinig ruimte verloren gaat. We hebben bv geen hal, je komt via de keuken bij ons naar binnen en we hebben een heel klein badkamertje. Daardoor houden we een ruime woonkamer en drie slaapkamers over. Ik ben natuurlijk veel met wonen bezig en verander regelmatig dingen in huis maar de basis is basic aangevuld met tweedehands vondsten en een klein beetje romantisch in de vorm van Laura Ashley lampjes :) Sommige dingen wil ik heel graag anders, zoals de open kasten wand, waar ik regelmatig voor sta te zuchten omdat ik hem nooit echt strak opgeruimd krijg. Klein wonen heeft als consequentie veel opruimen en veel wegdoen.

Natuurlijk verlang ik ook wel eens naar een groter huis met een tuin...maar, gelukkig ben ik nog altijd wel tevreden met mijn huisje. En het uitzicht op het bos maakt voor mij heel veel goed.

Een van de eerste dingen die we hebben gedaan in ons huis is al het houtwerk dezelfde licht tint schilderen. Ook heb ik twee deuren weg gelaten waardoor het huis veel ruimtelijker wordt. Op de vloer ligt overal hetzelfde materiaal. Eerst lag er prachtig naturel kleurig wollen tapijt maar, door de huisstofmijt allergie van onze jongste zoon hebben we dit helaas moeten vervangen door vinyl. We konden niet voor hout of laminaat kiezen en omdat we hier niet zo lang willen blijven wonen hebben we de beste mogelijke goedkoopste oplossing gekozen: vinyl. Ik vond alleen de lichte vinyl soorten er erg lelijk en er goedkoop uitzien. Dus heb ik gekozen voor donker kleurig bamboe met lichte accenten. Iets heel anders!

Door deze ervaring heb ik een enorm inzicht gekregen in het effect van je vloer. Het lichte tapijt gaf de ruimte een luxueuze, warme uitstraling en maakte door het weef patroon de ruimte breder. Door de donkere vloer die er nu ligt wordt de uitstraling van het huis heel anders. De donkere vloer geeft meer gronding en diepte. De lengte richting van de ruimte wordt nu meer benadrukt. Een licht vloer maakt de ruimte groter dan een donkere vloer. Ik zou bij een klein huis huis een zo lichte vloer adviseren.


Als je klein woont is het heel belangrijk dat je overal dezelfde soort vloer gebruikt. De ruimtes staan optisch meer met elkaar in verbinding dan dat zou zijn met verschillende soorten materialen.  Heb je niet zo veel geld en kan je geen echte houten vloer veroorloven maar, wil je wel de uitstraling en warmte van hout? Kies dan voor een laminaat met een luxe uitstraling. Op het plaatje hierboven zie je een nep houten vloer die er toch prachtig uitziet. Bedenk dat je vloer een van de belangrijkste elementen is in je huis en dat je vloer een grote invloed heeft op de sfeer en uitstraling van je huis. Ga voor het duurste wat je je kan veroorloven. ( afhankelijk van de tijd die je er gaat wonen natuurlijk) Ik vind beuken en berken laminaat vaak wat goedkoop overkomen. Kies dan liever voor een hele witte of een wat donkere variant. Ook de vergrijsde versies zijn vaak mooier dan de meer warmere of blonde soorten.

Kijk goed naar de plattegrond van je huis. Wil je een smalle ruimte breder laten lijken kies dan voor een patroon in de breedte. Wil je je huis langer laten lijken. Leg het patroon dan in de lengte neer.
Een goede oplossing voor een kleine badkamer is grote tegels in een diagonaal patroon te zetten. Daardoor oogt de badkamer veel ruimer.

Heb je een open keuken? Maak dan een keuze voor een materiaal. Je kunt je hout heel goed beschermen met allerlei middelen waardoor waterschade wordt beperkt.  Wil je echt geen hout in je keuken? Kies dan voor een strakke simpele overgang tussen de twee materialen. Probeer qua kleur niet te dichtbij elkaar te komen. Het lukt toch niet om twee verschillende materialen te vinden die op elkaar lijken. Kies er liever voor om de materialen elkaar te laten aanvullen.

Heb je een houten vloer en vindt je je huis te donker? Overweeg dan om je vloer wit te maken. Dat kan je op verschillende manieren doen. Een daarvan is white wash. White wash is een lak of olie waaraan wit pigment is toegevoegd. Het geeft hout een verbleekte uitstraling en kan op alle soorten onbehandeld hout worden toegepast. Doe je het zelf, probeer dan een stukje uit om te zien wat het effect is. Is het hout al behandeld met olie of was, dan moet bij het gebruik van lak het vet eerst worden verwijderd met een speciaal reinigingsmiddel, anders hecht de lak niet. Is het hout al behandeld met lak, dan moet deze laklaag eerst worden afgeschuurd.

Je reactie op dit artikel is heel welkom! Klik hiervoor op "reageren kan je hier"

Reacties

 1. Dag Franca,

  Leuke blog en heel herkenbaar. Ik woon zelf met man en 2 kinderen in een appartement van 80m2 waar ik we beiden ook werken. In de kerstvakantie de woonkamer en keuken flink onderhanden genomen,met hele lichte vloer, witte muren, een paar mooie meubels en mooi kleuraccenten lijkt de ruimte nu 2 x zo groot!

  groetjes,

  Anne Bronnenberg
  Nordic Child Agencies

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Franca,

  In je artikel heb je het vaak over houten vloeren. Je ziet vaak bij kleine ruimtes zoals je al aangeeft open keukens. Qua onderhoud is het wellicht dan verstandiger om Vinyl of Marmoleum (Linoleum) te gebruiken. Dit zijn relatief goedkope alternatieve die in veel verschillende kleuren en motieven mogelijk zijn. Daarnaast zijn deze vloeren erg onderhoudsvriendelijk en bestand tegen veel invloeden zoals bijvoorbeeld water.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dag Franca,

  Leuke blog en heel herkenbaar. Ik woon zelf met man en 2 kinderen in een appartement van 80m2 waar ik we beiden ook werken. In de kerstvakantie de woonkamer en keuken flink onderhanden genomen,met hele lichte vloer, witte muren, een paar mooie meubels en mooi kleuraccenten lijkt de ruimte nu 2 x zo groot!

  groetjes,

  Anne Bronnenberg
  Nordic Child Agencies

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Erg interessant onderwerp, omdat ik denk dat veel lezers in een vergelijkbare woonsituatie zitten. Ikzelf ook. Zoals je al zegt heeft klein wonen het voordeel dat je niet veel rotzooi bewaart, maar toch heb ik daar zelf weleens moeite mee. De tip van zoveel mogelijk dezelfde vloeren ben ik het helemaal mee eens, dit vind ik ook echt mooier staan. Ook in een groot huis.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoe lichter je de ruimte maak hoe ruimtelijker die zal aanvoelen. Dit geld voor vloer als zowel de kleur op de muur. Het gevolg is dat de kleur zelf bepaald hoe rommelig je huis lijkt. Een lichte vloer lijkt sneller vies dan een dokere.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Als je klein woont, zorg dan voor meubelen die opslag bieden. Zo heb ik een tafels met veel opberg mogelijkheden. Of lades onder de traptreden etc etc.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Inderdaad moet een vloer ook praktisch zijn. Zo hebben wij voor een troffelvloer gekozen in de keuken. Hierdoor is deze makkelijk schoon te houden en dat is toch wel belangrijk in de keuken. Mijn keuze zou niet wit zijn voor een vloer, oogt toch wat klinisch.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

I ♡ comments

Hartelijke groet,
Franca van villa d'Esta